Вход Регистрация Вход чрез Facebook
Ролята на нетрадиционните медии в продуктовия маркетинг микс
Всяка фирма иска да постигне максимални резултати с рекламната кампания, обмисляна дълго време или не чак толкова, от обслужващата я рекламна агенция или маркетолозите работещи за самата нея.

Но за жалост, не винаги резултатите отговарят на поставените цели. Често пренасищането с разнообразни, но непрекъснати рекламни спотове води до загуба на интерес от страна на потребителя.  Традиционната медийна реклама често се оказва недостатъчна за постигане на целите, независимо дали  са увеличаване на продажбите, популяризиране на марка или налагане на нов продукт. Тук е момента да отворим темата, за така наречената немедийна реклама или BTL ( below the line) комуникация.

При професионално отношение към този вид комуникация, би могло да се постигнат завидни резултати.

Вероятно, все по често попадате на рекламни щандове, на които любезни и усмихнати промоутъри ви предлагат да дегустирате напитка или друг продукт. Подаряват ви малки мостри  или ви предлагат да участвате в томбола без да се изисква покупка. Разбира се всичко е безплатно, но е желателно да оставите ваша визитка или да попълните анкетна карта, с която да получат вашето мнение по поставени въпроси и разбира се, вашите контакти.

Но за да стане още по ясно какво е BTL, нека разгледаме конкретен пример

Да предположим, че позната на пазара козметична компания , пуска нов продукт и подготвя въвеждаща рекламна кампания, обхващаща различни рекламни канали, като телевизия, радио, Интернет и преса. Тези канали обаче, не са в състояние да дадат обратна връзка!Единствения начин за такава е директната комуникация с потребителите.

Важно за компанията е как потребителите приемат този продукт, какво мислят за цената, опаковката, качеството, използват ли аналогичен продукт на друга марка и т.н. За да получи отговор на тези и други въпроси, компанията трябва да се докосне до клиента и да извлече  от него тази ценна  информация.

Какво по подходящо за целта от консултации насочени към клиента и семплинг на продукта, на локации с голям човекопоток и трафик от преследваната целева група. Чудесно място за тази кампания са всички големи и посещавани молове в столицата. В подходящ ден, да кажем събота, когато хората не са толкова забързани за работа но в същото време са излязли на разходка и шопинг, фирмата стартира своята кампания, в която потребителя ще разбере повече за спецификите и качества на продукта. Ще може да го пробва, както и да занесе вкъщи мостра, която вероятно ще използва или подари на някой от семейството. Това е обичайното поведение на потребителя, което изцяло покрива целта на подарената мостра.

И ако кампанията е минала по план, в края на деня често резултатите отчитат стойности от рода на 30 000 до 50 000 уникални контакта, отлична разпознаваемост на продукта и още няколко хиляди сигурни клиента.

Еха, изглежда лесно и ефективно. Но ако второто твърдение е напълно вярно, то първото определено не е. Подобна кампания изисква, не само бюджет за реклама но и намесата на различни специалисти работещи в сферата на рекламата и маркетинга.