Вход Регистрация Вход чрез Facebook
Достатъчно сериозно ли подхождате към вашия фирмен уебсайт?

Не са малко стартиращите компании, които подхождат лекомислено към своя фирмен уебсайт, сериозно подценявайки неговата стойност и способността му да привлече нови потенциални клиенти. Но с течение на времето, те осъзнават хапливата истина – фирменият сайт е много както всяка инвестиция в маркетинга. За да бъде ефективен, той се нуждае от конкретни и обективни цели, от подходящи средства за постигането им и от точни инструменти за измерване на успеха.


Казано другояче, в нашите времена на непрестанна свързаност с интернет, фирменият уебсайт е повече от добра инвестиция, която при сериозен подход от ваша страна предлага сериозна възвращаемост. Дотук добре. У нас има изобилие от агенции и експерти на свободна практика, които могат да ви помогнат да създадете вашия не просто красив и представителен, но и работещ; функционален фирмен уебсайт – при това на доста изгодни цени. Но преди да решите в кого да инвестирате доверие, капитал и време, за да ви помогне да изработите своята онлайн визия, добре е да бъдете наясно с някои основни правила на маркетинга в интернет.
 

Познавате ли клиентите си достатъчно добре?


Добрият фирмен уебсайт представя компанията ви в добра светлина. Успешният фирмен уебсайт продава вашите продукти и услуги. Тънката граница между определенията „добър“ и „успешен“ лежи в познанството на потенциалните ви клиенти. Back to basics, както казват англичаните.

Преди да се свържете с която и да е дизайн агенция, изработете подробен и актуален клиентски профил. Ако нямате маркетинговия екип за целта, свържете се с външен консултант, който да ви помогне в изработката. По този начин ще улесните не само себе си, но и самите дизайнери. Като човек, работил на свободна практика в уеб дизайн нишата близо две години, винаги намирах за по-приятна работата с хора, които добре познаваха и разбираха своята база от клиенти. Защото когато сте наясно с тяхните нужди, желания и предпочитания, като дизайнер знаете върху кои продукти, услуги и аспекти на фирмата да поставите акцент.

Ефективните фирмени уебсайтове са фокусирани точно върху проблемите на потенциалните клиенти, предлагайки подобаващо решение от продуктовата гама на съоветната фирма.


По-малко хвалби, повече факти


Ето нещо, през което всеки от нас минава поне веднъж годишно. Нуждаете се от някакъв продукт и решавате да проучите в интернет за неговите свойства и качества. Намирате фирмената страница на производителя му – очаквайки да откриете подробна информация.

Вместо информация за продукта, обаче, откривате дълга и хвалебствена история на фирмата, снимки от награждавания, събития и конференции и сухи новини за разни постижения, написани от новия стажант в маркетинговия екип. Дразнещо е, нали? Въпреки че е нужно да представите компанията си в добра светлина, по-наложително е да представите продуктите си по възможно най-подробен начин – със снимки, описание, характеристики и цена. В края на деня, клиентът не се интересува толкова от вас и вашата история, колкото от вашите продукти и начина, по който ще направят живота му по-лесен. Затова, моля, подчертайте това пред човека, който изготвя фирмения ви уебсайт. Клиентите ви със сигурност ще се отблагодарят подобаващо.


Предназначение, предназначение, предназначение!


В началото заговорих за цели, които всеки успешен фирмен уебсайт трябва да има.
Ако имате онлайн книжарница, целта ви (естествено) ще бъде да продавате книги. Но нека ви питам – колко подобни онлайн магазини у нас имат сайт, в който категоризацията е достатъчно подробна, търсачката е достатъчно функционална и страниците на съответните книги са толкова подробни, че да ви мотивират да ги купите?

Без значение какъв бизнес имате, всяка страница на фирмения ви уебсайт трябва да гони една ясна, изпълнима и проста цел – да накара потенциалните ви клиенти да направят нещо. Секцията за новини трябва по някакъв начин да абонира посетителите си за месечния имейл бюлетин на фирмата ви. Всяка продуктова страница трябва да съдържа призив за действие, който помага на клиента да закупи продукта или да прати запитване до отдела за обслужване на клиенти за повече информация. Страницата за контакти трябва да предлага имейл, телефон, адрес, форма за контакти, както и онлайн карта от Google Maps с местоположението на вашия офис.

Нека обобщим с две прости правила, които ще ви помогнат да изясните концепцията за вашия красив и работещ фирмен уебсайт.


Правило номер едно – колкото повече улесните посетителите на фирмения ви сайт да намерят информацията, от която се нуждаят, толкова по-лесно ще ги спечелите на вашата страна.

Правило номер две – за да улесните посетителите си, първо трябва да ги познавате достатъчно добре. И тук отново подчертавам важността на подробния клиентски профил.
Димитър Николов

 


Източник : Димитър Николов/Levels UP