Вход Регистрация Вход чрез Facebook
Бизнес план и кога да го разгледаме отново
Бизнес идеите са кръвоносната система на един предприемач. В момента, в който голямата бизнес идея „удари“ предприемача, понякога изживяването е толкова силно, че може да причини дори сърцебиене и изпотяване. Малките бизнес идеи, обаче, не винаги проработват от първия път и много често това се дължи на надценена идея или слабости в стратегията и изпълнението й.
 
Когато сте стартирали нов бизнес, но неговото развитие не се осъществява толкова успешно, колкото сте очаквали, то значи ли, че е време за преоценка? Не е задължително. Разбира се, винаги може да изникнат неочаквани пречки или външни обстоятелства да са станали причина за неуспеха на една иначе добра бизнес идея. Но ако усещате нотка на колебание, не е зле все пак да преразгледате вашият бизнес план.

Свързани: Защо служителите трябва да участват във вашия бизнес план?
 
Преразглеждане на бизнес плана
 
Вашият бизнес план е вашият пътеводител към успешен бизнес. Въпреки, че вероятно сте му отделили много време и внимание, не правете грешката  да го разглеждате като пълна гаранция за вашия успех. Трябва да сте наясно, че добрият бизнес план е само теория за успеха, една добра предпоставка, но той не може да гарантира напълно крайния резултат. И все пак, в случай, че нещата не се развиват както трябва, първото нещо, което трябва да направите е да прегледате отново плана, за да го дообмислите.

Ето върху какво трябва да наблегнете: 
  • Изпълнени ли са целите за разширяване на бизнеса ви и увеличаването на приходите? 
  • Какви са вашите целеви пазари? 
  • Мислите ли, че сте образували прекалено голяма структура, непропорционална на бизнеса ви? 
  • Какви реформаторски стратегии можете да приложите за да подобрите печалби

 
Определяне на алтернативни пазари

Вашата бизнес идея може би е страхотна, но тя няма да проработи добре, ако не е насочена към правилните пазари. Помислете за разкриването на нови пазари и запълването на нови пазарни ниши. Ориентирайте бизнеса си към най-прекия пазар. Да се съсредоточите  върху определена целева аудитория, винаги е по-успешна стратегия, отколкото да разчитате на общия пазар. 
 
Преориентирайте бюджета за подобряване на продажбите
 
Може би вашите бизнес идеи просто се нуждаят от повече време или допълнителни парични средства, за да проработят. Ако сте планирали бюджета, но средствата са стигнали само за частичното изпълнение на плана, може би просто трябва го преориентирате. Бъдете гъвкави.
Следвайте инстинктите си
 
Добрият предприемач е този, който се доверява на инстинктите си. Той никога не се отказва лесно. На базата на опита, който сте придобили, помислете от какво точно се нуждае вашият бизнес за да преуспее. Много често решението е просто въпрос на добра идея, дошла ни на ум в точния момент.